Grønne tips

 

Her finder du grønne ideer til dyrkning af grøntsager, blomster og krydderurter. Her er både metoder til pottedyrkere, altanen, højbed og frilandshaven. Alle kan være med uanset hvor man bor eller hvor meget erfaring man har. Løbende vil jeg lave en årskalender så det er nemt at finde ideer der passer til årstiden. 

OKTOBER

I oktober falder bladene af træerne og efteråret er for alvor på vej. MEN der er stadig grønne projekter at give sig til. 

HVIDLØG SKAL SÆTTES I OKTOBER​​

Hvidløg skal vokse og være i jorden igennem hele vinteren før de er klar til høst omkring juli måned og der er næsten ikke noget så delikat som hjemmedyrkede friske hvidløg.

Det er super nemt for alle at sætte hvidløg. Man køber bare en pakke økologiske hvidløg i det lokale supermarked. Deler løgene i enkelte fed og sætter dem ned i jorden så de er dækket af jord. De kan sættes i en potte, i altankassen eller i højbedet. Og så passer de sig selv indtil høst. Det er virkelig nemt og det føles så godt at der står noget og vokser vinteren igennem. Efter noget tid dukker små grønne toppe frem så man kan følge med i væksten.  

Bonus-ide: Dyrker man hvidløg i en potte indendørs vil de grønne toppe skyde igen og igen hvis man klipper dem af. Friske hvidløgstoppe er vildt lækre i mange retter. 

DECEMBER

I december er der ikke så mange haveprojekter at kaste sig over. Men tro ikke at der slet ikke er nogen. For det er der.

Nede i den våde, kolde jord kan man så ærter - i december.

Man tror det er løgn men den er god nok. Sorten hedder Vinterkefe og er en stor vinter ært som skal såes i december. Igennem forårs månederne vokser den stille og roligt frem og bliver klar som den første af ærtesorter til høst i løbet af sommeren. Ærter bliver flere meter høje så de skal have en godt klatrestativ.

VINTERKEFE ÆRTER I JORDEN

Det kan være ret svært at få fat i vinterkefe ærter derfor, som med så mange andre frø, er det en god ide at gemme nogle modne sommerærter og lagde dem tørre ud i deres bælge. På den måde har du frø til næste sæson. 

Nogle gange kan man finde dem hos Camilla Plum

SANKT HANSURT​

Jeg elsker min Snakt Hansurt. Den er utrolig hårdfør og står flot langt ind i efteråret. I den tidlige sommer vokser den frem fra ingenting i en dejlig grøn nuance og i løbet af sensommer kommer de første blomsterhoveder frem. Når efteråret så nærmer sig blomster de i de flotte næsten pink farver og bierne elsker dem. 

De er nemme at formere så du kan få flere af dem uden at besøge et plantecenter. Du kan enten grave rødderne forsigtigt op og dele dem eller klippe nogle af stænglerne af og sætte dem i vand indendørs. Her vil de pynte i stuen samtidig med at de danner nye rødder. Og så tilbage i jorden med dem hvor de skal stå. 

Man kan lave fantastiske blomsterbuketter af sankthansurt. 

 

HAVEPROJEKTER

MED BØRN

Med en 4-årig i huset var det nødvendigt med gode idéer da vi var hjemme allesammen i foråret. 

Hver dag lavede vi et projekt midt på dagen når lillesøster var puttet til middagslur. Ét af vores projekter blev et fuglehus som ses på billedet til venstre. Vi fandt nogle gamle højbedbrædder frem samt skruer og boremaskine. Vi snakkede længe om hvor stort hullet skulle være. Prøvede at læse os frem til det men fandt ud af at hvis fuglen kan komme ind er det som det skal være. Da vi var færdige hængte vi det op i vores lille pæretræ og kort efter flyttede et fuglepar ind.   

  • Facebook Social Ikon
  • Instagram

We Accept

Gro i byen 2020