Grønne tips

 

Her finder du grønne ideer til dyrkning af grøntsager, blomster og krydderurter. Her er både metoder til pottedyrkere, altanen, højbed og frilandshaven. Alle kan være med uanset hvor man bor eller hvor meget erfaring man har. Løbende vil jeg lave en årskalender så det er nemt at finde ideer der passer til årstiden. 

SEPTEMBER

SANKTHANSURT​

Jeg elsker min Sankthansurt. Den er utrolig hårdfør og står flot langt ind i efteråret. I den tidlige sommer vokser den frem fra ingenting i en dejlig grøn nuance og i løbet af sensommer kommer de første blomsterhoveder frem. Når efteråret så nærmer sig blomster de i de flotte næsten pink farver og bierne elsker dem. 

De er nemme at formere så du kan få flere af dem uden at besøge et plantecenter. Du kan enten grave rødderne forsigtigt op og dele dem eller klippe nogle af stænglerne af og sætte dem i vand indendørs. Her vil de pynte i stuen samtidig med at de danner nye rødder. Og så tilbage i jorden med dem hvor de skal stå. 

Man kan lave fantastiske blomsterbuketter af sankthansurt. 

 

OKTOBER

I oktober falder bladene af træerne og efteråret er for alvor på vej. MEN der er stadig grønne projekter at give sig til. 

HVIDLØG SKAL SÆTTES I OKTOBER​​

Hvidløg skal vokse og være i jorden igennem hele vinteren før de er klar til høst omkring juli måned og der er næsten ikke noget så delikat som hjemmedyrkede friske hvidløg.

Det er super nemt for alle at sætte hvidløg. Man køber bare en pakke økologiske hvidløg i det lokale supermarked. Deler løgene i enkelte fed og sætter dem ned i jorden så de er dækket af jord. De kan sættes i en potte, i altankassen eller i højbedet. Og så passer de sig selv indtil høst. Det er virkelig nemt og det føles så godt at der står noget og vokser vinteren igennem. Efter noget tid dukker små grønne toppe frem så man kan følge med i væksten.  

Bonus-ide: Dyrker man hvidløg i en potte indendørs vil de grønne toppe skyde igen og igen hvis man klipper dem af. Friske hvidløgstoppe er vildt lækre i mange retter. 

NOVEMBER​

I november er der ikke meget lys i vindueskarmene, derfor kan det være en udfordring at så nye frø i vindueskarmen i denne tid.

Men en sikker vinder som altså spirer frem er karse. Karse vokser lynhurtigt og kan spirer frem i nærmest hvad som helst så længe underlaget er fugtigt.

Fold en papirsæske med ungerne, fór kassen med vat, fugtiggør vattet og så et lag af karse. Efter 4-8 dage er der karse klar til æggemadderne.  

Se gode kreative ideer her

I december er der ikke så mange haveprojekter at kaste sig over.

Men tro ikke at der slet ikke er nogen. For det er der.

Nede i den våde, kolde jord kan man så ærter - i december.

Man tror det er løgn men den er god nok. Sorten hedder Vinterkefe og er en stor vinter ært som skal såes i december. Igennem forårs månederne vokser den stille og roligt frem og bliver klar som den første af ærtesorter til høst i løbet af sommeren. Ærter bliver flere meter høje så de skal have et godt klatrestativ.

VINTERKEFE ÆRTER I JORDEN

DECEMBER

JANUAR

Det kan være ret svært at få fat i vinterkefe ærter derfor, som med så mange andre frø, er det en god ide at gemme nogle modne sommerærter og lagde dem tørre ud i deres bælge. På den måde har du frø til næste sæson. 

Nogle gange kan man finde dem hos Camilla Plum

I januar er det stadig vinter og ofte rigtig koldt men solen begynder langsomt at vende tilbage og dagene bliver længere. Det er tid til at så chili i vindueskarmen. Der er tusindvis af chilisorter og det er en stor verden at åbne op for med en skala fra mild til dødsens stærk. 

Det er nemt at dyrke chili

Chilifrø kommes i fugtig jord i en potte i en solrig vindueskarm. Efter 14-20 dage vokser de fineste grønne spirer frem og begynder en vidunderlig proces fra kimplanter til fuldvoksen chiliplante som bærer frugter i august måned. 

I frøkalenderen har vi udvalgt en mild chili anaheim som ligger på en 2 på en skala fra 1-10 hvor 10 er meget stærk. Men det er smag og behag - det er sjovt at dyrje chili i vindueskarmen eller i drivhuset så prøv endelig med flere forskellige sorter. 

HAVEPROJEKTER

MED BØRN

Med en 4-årig i huset var det nødvendigt med gode idéer da vi var hjemme allesammen i foråret. 

Hver dag lavede vi et projekt midt på dagen når lillesøster var puttet til middagslur. Ét af vores projekter blev et fuglehus som ses på billedet til venstre. Vi fandt nogle gamle højbedbrædder frem samt skruer og boremaskine. Vi snakkede længe om hvor stort hullet skulle være. Prøvede at læse os frem til det men fandt ud af at hvis fuglen kan komme ind er det som det skal være. Da vi var færdige hængte vi det op i vores lille pæretræ og kort efter flyttede et fuglepar ind.   

  • Facebook Social Ikon
  • Instagram

We Accept

Gro i byen 2021